ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΕΚ ΜΕΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΗΓΗ –

Μελιγιώτικο Συμπόσιο

http://meligiotiko-simposio.blogspot.com/2018/05/blog-post_24.html

 

Σε αρκετή απόσταση απο το κοινοτικό διαμέρισμα Καλλονή του Δήμου Σπάρτης καί στον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Σανέϊκα ευρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου.Ο ναός είναι μεταβυζαντινός σε σχήμα αιθούσης χωρίς παράθυρα με ξύλινη στέγη και ημικυκλική αψίδα.Πάνω από τήν θύρα εισόδου υπάρχει σε σχετική καλή κατάσταση η κτητορική επιγραφή η οποία φαίνεται και στήν παρούσα ανάρτηση . Εχει αρκετά συντακτικά και ορθογραφικά λάθη .Τα γράμματα είναι μεγάλα κεφαλαία παρεμβάλλονται όμως και μικρά. Ακολουθεί το κείμενο της επιγραφής χωρίς διορθώσεις.
Ανιστοριόθη ο θείως ούτος και πάνσεπτος ναός του οσεί
ου πατρός ειμών Βασιλείου του μεγάλου . αρχειεπι
σκόπου Καισαρίας διά συνδρομής και εξόδου και κόπου πολ
(ου) παρά του ευλαβεστάτου ιερύ και τόν τημοιωτάτον αρχόντων και τόν επί
λιπον χριστηανόν τόν κατοικούντων εν τη χόρα ταύτη εν ι
μέρες του θεοφιλεστάτου εποισκόπου κυρίου Ιερεμήου εν κομι
ς  Μελιγού και παπά κύρ Ανδρέου Λούμου επειτροπέβωντος του Κ
ΑΜΑΡΙ  Λούμου και Κωνσταντή Γερόντζου γέγονε δε ει παρόν διά
ψηχικήν τους σοτηρίαν και τον γο
νεον αυτόν επί έτους 1755 οχτονβρίου
29 διά εξόδου γροσίον οσ(   ) αεβ( ) δο
μην
δια χειρός εμού του αμαρτολού
και αναξίου δούλου
σπυριδόνου πολιτάκυ κυρ
κ( ) ερέου Κορφιότη.
Συνοπτικά πρόκειται περί μικρού σχετικά Ιερού Ναού και ο ζωγράφος ο οποίος τόν αγιογράφησε   λαϊκός.
Μετά από σχετική έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια και στο λήμμα ΙΕΡΕΜΙΑΣ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΡΕΣΘΑΙΝΗΣ  το οποίο υπογράφει ο Γεώργιος Κορομηλάς αναφέρονται τα ακόλουθα: Κληρικός ακμάσας κατά το δεύτερον ήμιση του ΙΗ΄αιώνος.Φίλος και συνεργάτης του μητροπολίτου Λακεδαίμονος Ανανίου ,ανεμείχθη ειτήν επαναστασιν του 1769 και συλληφθείς κατά διαταγήν του Σαλταμπάση βαλή του Μορέως εμαρτύρησεν ,υποστάς τόν δι΄ αγχόνης θάνατον.
Σε δημοσίευση  του Νίκου Βέη στο Δελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας του έτους 1903 με τίτλο ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  αναφέρονται τα ακόλουθα:  Ο <<Ευρυσθένης Ιερεμίας >> υπογράφει δύο υπομνήματα εκλογής επισκόπων της Μητροπόλεως Μονεμβασίας ,το 1755 του Έλους Δανιήλ και το 1758 του Κυθήρων Ιερεμία.
Στό βιβλίο του Αμβρόσιου Φραντζή ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  γράφονται τα ακόλουθα : Όσοι εκ των επισκόπων ελάμβανον ενοχήν εις τάς πολιτικάς θέσεις υπέρ των χριστιανών,ούτοι μάλλον εδοκίμαζον και υπέφεραν καταδιώξεις ενίοτε και θάνατον παρά της Οθωμανικής εξουσίας καθώς συνέβη με τόν  Μητροπολίτην Λακεδαίμονος Ανανίαν , και εις τόν Βρεσθένης Ιερεμίαν θανατωθέντα δι΄αγχόνης εις το Ναύπλιον.
Εις το  βιβλίο  του Τάσου Γριτσόπουλου Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΙΝ.αναγράφονται τα ακόλουθα: Τεκμηριώνεται πως ο εκ Μελιγούς καταγόμενος εθνομάρτυς Επίσκοπος  Βρεσθαίνης Ιερεμίας έλαβε μέρος στήν επαναστατική εξέγερση του 1770 (Ορλωφικά) και του αποδίδεται μαρτυρικώς δι΄ αγχόνης θάνατος στο Ναύπλιο.Απομένει να τιμηθή από τούς Μελιγιώτες με αναθυματική αναμνηστική μαρμάρινη επιγραφή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *