Αρχείο κατηγορίας Ιστορικά

Απόκριες στη Μελιγού μέσα απο παλιές φωτογραφίες.

Απόκριες στη Μελιγού.

Κάλαντα στο Χωριό την δεκαετία του ΄70 (φωτο).

Οι νέοι του χωριού μας την δεκαετία του ΄70 τραγουδούν τα κάλαντα έχοντας κοινό σκοπό την  κάλυψη των εξόδων, για την ίδρυση συλλόγου του χωριού μας! (σύλλογος Καστράκι). Η φωτογραφία είναι από το φωτογρ. αρχείο του Γεωργίου Αννέτη.

Καστράκι Μελιγούς

Το κάστρο βρίσκεται σε χαμηλό λόφο, στη θέση Καστράκι, νοτιοανατολικά του οικισμού Χειμερινή Μελιγού και εποπτεύει τον κάμπο της Θυρέας και τμήμα του Αργολικού Κόλπου.

Ανθρώπινη παρουσία στη θέση εντοπίζεται από τα μυκηναϊκά έως και τα νεώτερα χρόνια. Διαφορετικές θεωρίες έχουν τεθεί από τους μελετητές σχετικά με τον συσχετισμό της θέσης αυτής με την ακρόπολη κάποιου πολίσματος, όπως της αρχαίας Θυρέας. Στο λόφο έχουν βρεθεί αρχιτεκτονικά λείψανα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Στα βόρεια και ανατολικά του λόφου διασώζεται τμήμα αρχαίας οχύρωσης, ενώ στην ανατολική απότομη πλαγιά εντοπίζεται αναλημματικός τοίχος πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου. Κατά την εποχή αυτή σημειώθηκε ισοπέδωση και νέα διαμόρφωση του πλατώματος του λόφου. Τμήματα μεσαιωνικού τείχους εντοπίζονται στην ανατολική και δυτική πλευρά του λόφου. Το τείχος είναι κατασκευασμένο από αδρά λαξευμένους λίθους, σχετικά μεγάλων διαστάσεων με παρεμβολή κεράμων και κονιάματος.Στα βορειοδυτικά του πλατώματος απαντούν τοίχοι κτίσματος πιθανώς όψιμων ελληνιστικών χρόνων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο μονόχωρος καμαροσκεπής ναός σύμφωνα με επιγραφή ανεγέρθηκε το έτος 1611.

Στο ναό διασώζονται λιγοστά τμήματα τοιχογραφιών ( Αγιογραφίων) λαϊκού χαρακτήρα, χρονολογούμενα πιθανώς στον 17ο-18ο αιώνα.Στα δυτικά του πλατώματος, υπάρχει ακόμη ερειπωμένο οχυρό κτίσμα που εδράζει τη δυτική του πλευρά στο μεσαιωνικό τείχος. Στο πλάτωμα υπάρχουν εξίσου δυο πλακόστρωτα αλώνια, ίχνη κτισμάτων και διώροφο πυργόσπιτο. Οι εγκαταστάσεις αυτές μαζί με το ναό αποτέλεσαν το 1612 μετόχι της Μ. Αγίας Τριάδας Μελιγούς.

Το Καστράκι Μελιγούς έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος.

.144

147

148

158

160

161

28 Οκτωβρη 1940

28Οκτωβρίου
Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα εορτασμού και εθνικής υπερηφάνειας για την πατρίδα μας. Το νόημα του εορτασμού της είναι τριπλό, αφού έχει ιστορική, διδακτική και πολιτική αξία. Υπενθυμίζει στις νεώτερες γενιές τον ηρωισμό και θυσίες των παλαιοτέρων, καλεί τον σύγχρονο έλληνα να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες των αγώνων του έθνους μας για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη.Κατά την περίοδο του Πολέμου συμμετείχαν σε αύτον και πολλοί Μελιγίωτες.
Η πίο πάνω φωτογραφία είναι απο την εποχή εκείνη κάπου στο Αλβανικό μέτωπο,μέσα σε αύτη αναγνωρίζονται και δύο Μελιγιώτες που πολέμησαν μαζί.Ο πρώτος δεξιά  με το πηλίκιο είναι ο ΡΑΛΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ(ΚΑΤΣΑΡΟΣ) και στο κέντρο χωρίς καπέλο ΚΑΜΠΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ(ΠΑΓΩΝΟΚΩΤΣΙΑΣ).
Ένα γεγονός που συνέβη κατά την διάρκεια του πολέμου όταν ο Ράλλιος Κ. τραυματίστηκε βαριά,ο Καμπύλης Κ. τον περιμάζεψε  με κίνδυνο και της δικής του ζώης, τον μετέφερε φορτωμένος στην πλάτη για αρκετά χιλιόμετρα καταφέρνωντας να του  σώσει τη ζωή, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς  τον ηρωισμό και θυσίες που έκαναν αυτοί άνθρωποι για τους συμπολεμιστές τους και για την Πατρίδα.