Αρχείο κατηγορίας Κοινότητα Μελιγούς

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΛΙΓΟΥΣ

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΛΙΓΟΥΣ
Το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Mελιγούς εύχεται σε
όλους τους κατοίκους της Μελιγούς , στους απανταχού Μελιγιώτες καθώς και σε όλους τους κατοίκους του δήμου Βόρειας Κυνουρίας Καλές Γιορτές!
Ο νέος χρόνος να φέρει υγεία, ελπίδα και όραμα για ένα καλύτερο αύριο.
Ας χαρίσει ευτυχία και ας κάνει τα όνειρά μας πράξη.

7/10: Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μουστού στο Δ.Δ Μελιγούς.

Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρες 10:00-14:00, ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας σας προσκαλεί στη λιμνοθάλασσα του Μουστού, στην Αρκαδία, για μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση με παρατήρηση πουλιών και δράσεις αφιερωμένες στη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών! Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πανοραμικό σημείο του υγροτόπου Μουστού (πλησίον της επαρχιακής οδού Άστρους – Λεωνιδίου), θα περιλαμβάνει παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικές δραστηριότητες για παιδιά με θέμα τα μεταναστευτικά πουλιά καθώς και πεζοπορία προς τα τρία παρατηρητήρια περιμετρικά του υγροτόπου.

Η εκδήλωση υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διακοπή υδροδότησης στην Τοπική Κοινότητα Μελιγούς.

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 04-06-2018, θα γίνει διακοπή της υδροδότησης στην Τοπική Κοινότητα Μελιγούς από τις 07:00 μέχρι περίπου τις 14:00, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του δικτύου ύδρευσης.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

Eκ της διευθύνσεως της Δ.Ε.Υ.Α.B.K.

Μάγεψε η χθεσινοβραδινή Συναυλία Αρκαδικού Ωδείου στο δημ.σχολείου Μελιγούς.

Στην θεατρική σκηνή του Δημοτικού Σχολείου Μελιγούς  οι μαθητές του Αρκαδικού Ωδείου έδωσαν χθές βράδυ μια εξαιρετική  μουσική παράσταση και μάγεψαν με το ταλέντο τους όλους τους θεατές στην κατάμεστη αίθουσα.

 

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΡΕΣΘΕΝΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΕΚ ΜΕΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΠΗΓΗ –

Μελιγιώτικο Συμπόσιο

http://meligiotiko-simposio.blogspot.com/2018/05/blog-post_24.html

 

Σε αρκετή απόσταση απο το κοινοτικό διαμέρισμα Καλλονή του Δήμου Σπάρτης καί στον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Σανέϊκα ευρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου.Ο ναός είναι μεταβυζαντινός σε σχήμα αιθούσης χωρίς παράθυρα με ξύλινη στέγη και ημικυκλική αψίδα.Πάνω από τήν θύρα εισόδου υπάρχει σε σχετική καλή κατάσταση η κτητορική επιγραφή η οποία φαίνεται και στήν παρούσα ανάρτηση . Εχει αρκετά συντακτικά και ορθογραφικά λάθη .Τα γράμματα είναι μεγάλα κεφαλαία παρεμβάλλονται όμως και μικρά. Ακολουθεί το κείμενο της επιγραφής χωρίς διορθώσεις.
Ανιστοριόθη ο θείως ούτος και πάνσεπτος ναός του οσεί
ου πατρός ειμών Βασιλείου του μεγάλου . αρχειεπι
σκόπου Καισαρίας διά συνδρομής και εξόδου και κόπου πολ
(ου) παρά του ευλαβεστάτου ιερύ και τόν τημοιωτάτον αρχόντων και τόν επί
λιπον χριστηανόν τόν κατοικούντων εν τη χόρα ταύτη εν ι
μέρες του θεοφιλεστάτου εποισκόπου κυρίου Ιερεμήου εν κομι
ς  Μελιγού και παπά κύρ Ανδρέου Λούμου επειτροπέβωντος του Κ
ΑΜΑΡΙ  Λούμου και Κωνσταντή Γερόντζου γέγονε δε ει παρόν διά
ψηχικήν τους σοτηρίαν και τον γο
νεον αυτόν επί έτους 1755 οχτονβρίου
29 διά εξόδου γροσίον οσ(   ) αεβ( ) δο
μην
δια χειρός εμού του αμαρτολού
και αναξίου δούλου
σπυριδόνου πολιτάκυ κυρ
κ( ) ερέου Κορφιότη.
Συνοπτικά πρόκειται περί μικρού σχετικά Ιερού Ναού και ο ζωγράφος ο οποίος τόν αγιογράφησε   λαϊκός.
Μετά από σχετική έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια και στο λήμμα ΙΕΡΕΜΙΑΣ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΒΡΕΣΘΑΙΝΗΣ  το οποίο υπογράφει ο Γεώργιος Κορομηλάς αναφέρονται τα ακόλουθα: Κληρικός ακμάσας κατά το δεύτερον ήμιση του ΙΗ΄αιώνος.Φίλος και συνεργάτης του μητροπολίτου Λακεδαίμονος Ανανίου ,ανεμείχθη ειτήν επαναστασιν του 1769 και συλληφθείς κατά διαταγήν του Σαλταμπάση βαλή του Μορέως εμαρτύρησεν ,υποστάς τόν δι΄ αγχόνης θάνατον.
Σε δημοσίευση  του Νίκου Βέη στο Δελτίο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας του έτους 1903 με τίτλο ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  αναφέρονται τα ακόλουθα:  Ο <<Ευρυσθένης Ιερεμίας >> υπογράφει δύο υπομνήματα εκλογής επισκόπων της Μητροπόλεως Μονεμβασίας ,το 1755 του Έλους Δανιήλ και το 1758 του Κυθήρων Ιερεμία.
Στό βιβλίο του Αμβρόσιου Φραντζή ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  γράφονται τα ακόλουθα : Όσοι εκ των επισκόπων ελάμβανον ενοχήν εις τάς πολιτικάς θέσεις υπέρ των χριστιανών,ούτοι μάλλον εδοκίμαζον και υπέφεραν καταδιώξεις ενίοτε και θάνατον παρά της Οθωμανικής εξουσίας καθώς συνέβη με τόν  Μητροπολίτην Λακεδαίμονος Ανανίαν , και εις τόν Βρεσθένης Ιερεμίαν θανατωθέντα δι΄αγχόνης εις το Ναύπλιον.
Εις το  βιβλίο  του Τάσου Γριτσόπουλου Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΙΝ.αναγράφονται τα ακόλουθα: Τεκμηριώνεται πως ο εκ Μελιγούς καταγόμενος εθνομάρτυς Επίσκοπος  Βρεσθαίνης Ιερεμίας έλαβε μέρος στήν επαναστατική εξέγερση του 1770 (Ορλωφικά) και του αποδίδεται μαρτυρικώς δι΄ αγχόνης θάνατος στο Ναύπλιο.Απομένει να τιμηθή από τούς Μελιγιώτες με αναθυματική αναμνηστική μαρμάρινη επιγραφή.

 

Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς Έτος 1913-1914

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΜΕΛΙΓΟΥΣ

ΜΑΘΗΤΕΣ  ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΚΟ  ΕΤΟΣ  1913-1914

ΠΡΩΤΟΙ  ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Πρώτος με το πηλίκιο Τσιλικάς  από τα Βέρβενα,Δεύτερος με το πηλίκιο Καρπουζέλης  Ιωάννης ,Τρίτος με στολή και πηλίκιο Καλφαγιάννης  Ιωάννης  του Εμμανουήλ, Τέταρτη  μαθήτρια Κεφαλοπούλου  Αικατερίνη του Στυλιανού μετέπειτα σύζυγος του ιατρού Θεοφιλά ,Πέμτος  μαθητής Καλφαγιάννης  Αναστάσιος του Εμμανουήλ, Έκτη μαθήτρια Αδάμη  Αικατερίνη του Δημητρίου ( αδελφή του Αδάμη  Ανδρέα), Έβδομη μαθήτρια Καρπουζέλη  Μεταξία του Ιωάννη ,Όγδοος  άγνωστος, Ένατος μαθητής Λαλογιάννης Γεώργιος του Στυλιανού, Δέκατος μαθητής Κρητικός Γεώργιος (Αϊβαλής )  από τα Βέρβενα, Ενδέκατος  μαθητής Μαγκλής  Πέτρος του Θεοδώρου, Δωδέκατος μαθητής Μπουγιώτης  Νικόλαος  (αδελφός  του Κωτσέλου).

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΣΕΙΡΑ  ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Ο πρώτος που δεν φαίνεται καλά άγνωστος, Δεύτερος  Ράλλιος Ιωάννης του Παναγιώτη, Τρίτος  Αννέτης  Αντώνιος  του Πέτρου, Τέταρτος  μαθητής Κοδελίδης  Ιωάννης του Παναγιώτη, Πέμτος  μαθητής Λαμπρινός Θεόδωρος  του Ιωάννη ,Έκτος μαθητής Καπάνταης  Θωμάς, Έβδομος   μαθητής  Μπουγιώτης  Κωνσταντίνος  (Κωτσέλος),Όγδοη μαθήτρια Μάνδρου  Παρασκευή του Χαριλάου (μετέπειτα σύζυγος  Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου),Ένατος μαθητής  Μάνδρος  Ευστράτιος του Χαριλάου, Δέκατος  μαθητής άγνωστος  από τα Βέρβενα, Ενδέκατος μαθητής Καζάκος  Ιωάννης  του Κωνσταντίνου, Δωδέκατος μαθητής  Καζάκος  Γεώργιος  του Κωνσταντίνου (αδελφός  του προηγούμενου), Δέκατος  Τρίτος  Κωτσιβήρος  από τα Βέρβενα ,

   ΤΡΙΤΗ ΣΕΙΡΑ  ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ                                                                                                                                                       Πρώτος με το πηλίκιο άγνωστος από τον Πλάτανο, Η Μικρή στην αγκαλιά είναι η Φλωρίνα Παναγιώτη Γεωργά (μετέπειτα  σύζυγος  Δημητρίου  Γεωργίου),Τρίτος μαθητής Γεωργάς Δημήτριος του Παναγιώτη, Τέταρτη μαθήτρια Καπάνταη Ελενιώ.  Πέμτη μαθήτρια  Αγγελοπούλου  Τρισεύγενη του Παναγιώτη, Έκτη μαθήτρια  Αγγελοπούλου, Έβδομη μαθήτρια  Δεληδημήτρη  Φωτεινή του Βασιλείου, Όγδοος  άγνωστος , Ένατος  μαθητής Κούκλης  Γεώργιος  (μετέπειτα ιερέας  στον Πλάτανο) , Δέκατος  μαθητής  με το πηλίκιο Σαβούρδος  Παναγιώτης του Στυλιανού, Ενδέκατος μαθητής Αννέτης Ευθύμιος του Πέτρου, Δωδέκατος  ο διδάσκαλος  Πρωτοπαπάς  Δημήτριος.

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΕΙΡΑ ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πρώτος από αριστερά με το πηλίκιο  Τσουραπάς  Αριστείδης  του Κωνσταντίνου ,Δεύτερος μαθητής Λαγός Παναγιώτης, Τρίτος μαθητής Αγγελόπουλος  Κυριάκος του Παναγιώτη, Τέταρτος μαθητής Αγγελόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη, Πέμτος μαθητής με το πηλίκιο άγνωστος, Έκτη μαθήτρια Αγγελέτου  Στυλιανή του Σωκράτη  ( φοράει στο κεφάλι της μαντήλι ), Έβδομος με το πηλίκιο άγνωστος, Όγδοος μαθητής Δεληδημήτρης  Δημήτριος του Βασιλείου, Ένατη  μαθήτρια άγνωστη με μαντήλι στο κεφάλι της ,Δέκατος μαθητής Κούκλης  από τον Πλάτανο με πηλίκιο, Ενδέκατος μαθητής  Κούκλη  από τον Πλάτανο με πηλίκιο, Δωδέκατος  Άγνωστος  ο πίσω με πηλίκιο ,Δέκατος Τρίτος  άγνωστος εμπρός με πηλίκιο, Δέκατος Τέταρτος άγνωστος  στο πλάϊ  χωρίς πηλίκιο , Δέκατος  Πέμτος  Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος  του Γεωργίου, Δέκατος  έκτος Μπάρλας  Δημήτριος  από τα Κούτρουφα, Δέκατος  έβδομος και Δέκατος όγδοος  άγνωστοι, Δέκατος ένατος Ράλλιος Παναγιώτης του Γεωργίου ( Πανούλιας) ,Δίπλα από το δάσκαλο με το πηλίκιο άγνωστος, Πάνω στην ελιά έχει ανέβει ο Λαμπρινός  Γεώργιος του Ανδρέα   ( Γιωργάκης)  .

Η αναγνώριση των προσώπων έγινε  από την Αννέτη  Ελένη σύζυγο Ιωάννη  η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Τσουραπά  Αριστείδη  του Κωνσταντίνου.

Η Φωτογραφία στην πίσω πλευρά γράφει << Η φωτογραφία αυτή εγένετο εν Μελιγού και εν τω Δημοτικώ Σχολείο Μελιγούς  του Δήμου Θυρέας και εν έτει 1913  μηνί  Νοεμβρίω ημέρα 7η  υπό Διδασκάλου  Δημητρίου  Πρωτοπαπά

 

        Πηγή < Μελιγιώτικο Συμπόσιο>

 

Οι Μελιγιώτες της Κυνουρίας υποδέχτηκαν τους Μελιγγιώτες της Δωδώνης

Το Σάββατο 5 Μα’ί’ου δύο χωριά με ίδια ονομασία και πιθανόν και κάποια κοινή ρίζα ήρθαν πιο κοντά.

Προσπάθειες δύο και πλέον χρόνων ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα αντιπροσωπεία 60 περίπου ατόμων από τους Μελιγγούς Δωδώνης να έρθει στην Περιοχή μας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στα δύο χωριά και την εύρεση κοινών στοιχείων.

Το απόγευμα  Μελιγγιώτες της Δωδώνης περιηγήθηκαν στο χωριό με τελικό προορισμό την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου εκεί είχε στηθεί μια γιορτή ως καλωσόρισμα με φαγητά και άλλα εδέσματα που είχαν φτιάξει οι γυναίκες της Μελιγούς.

Η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα με ανταλλαγή απόψεων αλλά και πολύ χορό και τραγούδι και από τις δύο περιοχές.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά δώρων αγάπης σε όλους τους επισκέπτες.

Το πρωί της Κυριακής οι  Μελιγγιώτες της Δωδώνης επισκέφτηκαν και την Ορεινή Μελιγού.

Περιηγήθηκαν στο χωριό με τελικό προορισμό τον Ναό της Παναγιάς σε ένα ειδυλλιακό τοπίο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά της πυγής και την στέρνα με τις πέστροφες απόλαυσαν τον καφέ και τα γλυκά που προσφέρθηκαν.

Γύρω στης 1 μ.μ οι επισκέπτες αναχώρησαν με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα του με μια ανοιχτή πρόσκληση Ανταπόδοσης της Φιλοξενίας προς τους Μελιγιώτες .

 

     

         

             

 ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΓΟΥ