Αρχείο κατηγορίας Θρησκευτικές Εορτές

Ευχές από το σύλλογο φίλων ορεινής Μελιγούς

Ευχόμαστε σε όλους μας καλό Πάσχα, η Ανάσταση του Κυρίου να μας δείξει τον δρόμο προς την αγαλλίαση και την απόλυτη ευτυχία. Ας εστιάσουμε στα όμορφα και στις μικρές απολαύσεις που έχει η ζωή. Ένα χαμόγελο, μία ένδειξη αγάπης στον συνάνθρωπο μας με όποιον τρόπο μπορούμε και χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα… Η αγάπη, ένα αίσθημα τόσο δυνατό, μπορεί να κάνει τον κόσμο στον οποίο ζούμε και όπου πρόκειται να μεγαλώσουν τα παιδιά μας καλύτερο! Ένα χαμόγελο, ακόμα και σε κάποιον άγνωστο, στον δρόμο περαστικό, μπορεί να κάνει κάποιον ευτυχισμένο! Στο χέρι μας είναι να ομορφύνουμε τον κόσμο μας! Καλό Πάσχα!

6&7/1 Πανήγυρις Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Μελιγούς (πρόγραμμα)

Πρόγραμμα Πανήγυρις Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη Μελιγούς. Παραμονή εορτής 6 Ιανουαρίου ώρα 6 βραδυνή, μέγας πολυϊερατικός πανηγυρικός εσπερινός.

Κυρίως ημέρα εορτής 7 Ιανουαρίου από ώρα 7,30 πρωινή, όρθρος και Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τεγέας κ.κ. Θεοκλήτου.

Εορτασμός Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καστράκι Μελιγούς.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 πανηγυρίζει το ιστορικό εξωκλήσι Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Καστράκι Μελιγούς. Την παραμονή 28 Ιουνίου  του εορτασμού και ώρα 7,30 απογευματινή πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ανήμερα θα τελεστεί όρθρος – Θεία Λειτουργία ώρα 7 πρωινή.

Πανηγύρι Ορεινή Μελιγού στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

2ήμερο πανηγύρι θα πραγματοποιηθεί στην Ορεινή Μελιγού στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου κατά τον εορτασμό της Παναγίας της “Μελιγιώτισσας” (Γενέθλιον της Θεοτόκου). Ζωντανή δημοτική και λαϊκή ορχήστρα απαρτιζόμενη από το συγκρότημα της “Ωδικής Βοήθειας” μαζί με τον Θοδωρή Πέρρο στο τραγούδι και τον Σπύρο Καρκούλη στο κλαρίνο, μαζί με τους πλούσιους μεζέδες και τα ποτά θα δημιουργήσουν ένα συνδυασμό για δύο αξέχαστες βραδιές. Διοργάνωση Α.Ο. Ερμής Μελιγούς.

Εορτή Αποτομής τιμίας κεφαλής του Προδρόμου στον Ι.Ν Μελιγούς.

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου πανηγυρίζει ο ενοριακός Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Μελιγούς. Την παραμονή ημέρα Τρίτη και ώρα 7.30 βραδυνη,μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και λιτανεύσεως της Ιεράς εικόνος. Την κυρία ημέρα της εορτής και ώρα 7,30 πρωινή η ακολουθία του όρθρου και της θείας Λειτουργίας. Τους ύμνους θ αποδίδουν ο Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού ναού κληθέντες ειδικώς προς τούτο. Καλούνται οι πιστοί προς συμπροσευχή.

Ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος γεννήθηκε από τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση. Τα ρούχα του ήταν από τρίχες καμήλας και στην μέση του φορούσε δερμάτινη ζώνη, ενώ την τροφή του αποτελούσαν βλαστάρια χόρτων και άγριο μέλι.

Με την άσκηση και την αρετή απέκτησε όλα τα προσόντα του επιβλητικού και διαπρυσίου κήρυκα του Θείου λόγου. Καυτηρίαζε τη φαρισαϊκή, αλαζονική έπαρση και την ψυχική σκληρότητα. Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των Ουρανών, ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού. Αξιώθηκε μάλιστα να βαπτίσει το Χριστό, τον Υιό του Θεού.

Ο Ιωάννης έλεγχε με δριμύτητα τον τοπικό άρχοντα της Ιουδαίας για την ανήθικη σχέση του με την γυναίκα του αδελφού του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να αποκεφαλιστεί. Το άγιο σώμα του ενταφιάστηκε με τιμές από τους μαθητές του και συγκαταλέχθηκε στην χορεία των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας.

Οι γιορτές του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι οι εξής :

1.    Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου – 23 Σεπτεμβρίου

2.    Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου – 7 Ιανουαρίου

3.    Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 24 Φεβρουαρίου

4.    Γ΄ σχέσις Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 25 Μαΐου

5.    Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου – 24 Ιουνίου

6.    Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου – 29 Αυγούστου

Απολυτίκιον. Ήχος β΄

Μνήμη δικαίου μετ΄ εγκωμίων, σοί δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου, Πρόδρομε, ανεδείχθης γαρ όντως και προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθεις τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.

Κοντάκιον. Ήχος πλ. α΄.

Η του Προδρόμου ένδοξος αποτομή, οικονομία γέγονε τις θεϊκή, ίνα και τοις εν άδη, του Σωτήρος κηρύξη την έλευσιν, Θρηνείτω ούν Ηρωδιάς, άνομον φόνον αιτήσασα, ού νόμον γάρ τον του Θεού, ού ζώντα αιώνα ηγάπησεν, αλλ΄ επίπλαστον πρόσκαιρον.

Η εορτή της Αγίας Τριάδος στη Μελιγού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε η εορτή της Αγ.Τριάδος.

Την παραμονή πλήθος πιστών έκανε την μεταφορά της Ιερής Εικόνας από την Κάτω Μελιγού πρός τον ομώνυμο Ναό,μια διαδρομή περίπου 4 ωρών μέσω μονοπατιού Παλαιοπαναγίας.

Τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.

Το πρωινό της Εορτής έγινε  Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε ένα μικρό γλέντι με τα έσοδα να πηγαίνουν όπως πάντα στην τσιμεντόστρωση του δρόμου που οδηγεί στην Μονή.

Βίντεο από Astros News

Αποτελέσματα Λαχειοφόρου αγοράς Αγ. Τριάδος Μελιγούς 2018.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ 2018

                   ΔΩΡΟ           –  ΔΩΡΟΘΕΤΗΣ                            ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΑΧΝΟΥ

1 Γίδα Οικ.Αγριόγιαννη 116
2 Ηλεκτρικό εργαλείο Περεντες Ο.Ε 140
3 Εικόνα Εκκλ. Τετώρος 146
4 Γυν. Μπλούζα Ματ. Τερζάκη 212
5 Ανδρικά παπούτσια Εμμ. Τετώρος 203
6 2 κιλά παξιμάδια Παν. Κανατά 194
7 Βραχιόλι κόσμημα Βασιλ.Ιατρίδου 121
8 2 κιλά ελιές 511
9 Γυν. Μπλούζα Cellestino. Παρ. Άστρος 523
10 1 κιλό βουτήματα Φούρνος Κόντη Παράλιο 323
11 Φακοί επαφής Χριστ.Αθ.Συγγούνα 319
12 Φουλάρι Βασιλ. Ιατρίδου 395
13 Χτένισμα Στέλλα Χαρμπαλή 248
14 1 κιλό μέλι Νίκος Κανάκης 526
15 20Ε Δωροεπιταγή Τυπογραφείο Γιούλη 928
16 ½ κιλού Ελλ. καφέ Μαρία Πλακοκέφαλου 141
17 Γλυκό κουτ-μαρμελ. 167
18 Κουβέρτα Δημήτ.Δικαίος 274
19 3 lt κρασί Κατ.Χασάπη Ξηροπήγαδο 630
20 Λογοτεχνικό βιβλίο Γ.Μαντζουράνη βιβλιοπ. 291
21 Τραβέρσα Μαίρη Πενταφρόνιμου 137
22 Βραχιόλι 166
23 Μπλούζα Γεωργαντώνης 149
25 Ατμοσίδερο Αφοι Καρκούλη 946
26 Taperway Αικ. Αδάμη 701
27 Δωροεπιταγή  15Ε Μαρίνα Σαβούρδου 649
28 Δωροεπιταγή   15Ε Μαρίνα Σαβουρδου 396
29 Γλάστρα Μεταξία Παπούλια 528
30 Εσάρπα 009
31 Αρνί Γεωργ. Αγριόγιαννης 282

 

Ημερομηνία παραλαβής μέχρι 30 Ιουνίου κάθε Σάββατο στις 7 μ.μ από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Μελιγούς , με την επίδειξη του σχετικού αποκόμματος.

Καθαρισμός μονοπατιού προς Ι.Ν Αγίας Τριάδος και περιβάλλοντος χώρου του Ναού.

Μια μικρή ομάδα εθελοντών πραγματοποίησε σήμερα καθαρισμό στο Μονοπάτι που οδηγεί στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.

Από το Μονοπάτι αυτό διέρχεται πλήθος πιστών κυρίως την παραμονή της εορτής Αγίας τριάδος,όπου γίνετε και η  Μεταφορά της θαυματουργής εικόνας.

Επιπλέον καθαρισμός έγινε και στον περιβάλλον χώρο του Ναού.

 

 

Λειτουργία προς μνήμη της Αγίας Ειρήνης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μελιγούς

 

Το Σάββατο, 5 Μαΐου και ώρα 7:30 π.μ., θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία προς μνήμη της Αγίας Ειρήνης στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μελιγούς όπου υπάρχει και εικόνα προς τιμή της. Η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς έζησε περί τον 4ο αιώνα. Ήταν από τη Μενεγή, κόρη του τοπικού άρχοντα Λικίνιου. Το αρχικό όνομά της ήταν Πηνελόπη. Όταν όμως ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό βαπτίσθηκε Ειρήνη. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει πως ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και μόρφωσης και με ιδιαίτερη ευφράδεια και έντονο θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στη Περσία επί Σαπώρ Β΄ όπου και υπέστη μεγάλη καταδίωξη. Τελικά η Ειρήνη κατέφυγε στην Έφεσο συνεχίζοντας να διδάσκει με ακόμη εντονότερο ζήλο και με λαμπρά αποτελέσματα ως το θάνατό της που έλαβε χώρα στην ίδια πόλη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανακήρυξε την Ειρήνη Αγία και μεγαλομάρτυρα και όρισε να τιμάται η μνήμη της στις 5 Μαΐου κατ΄ έτος. Κατά τη Φραγκοκρατία το λείψανό της φυγαδεύτηκε στην Πάτρα, όπου στη συνοικία Ριγανόκαμπος , υπήρχε οσταυροπηγιακός ναός της Αγίας Ειρήνης που είχε χτιστεί για να φιλοξενήσει το λείψανο της αγίας [1]. Στις 5 Μαρτίου του1231 [2] ο Λατίνος Αρχιεπίσκοπος Πάτρας Αντέλμος φυγάδεψε , από την Πάτρα στη Δύση, πολλά ιερά κειμήλια ανάμεσα στα οποία και το ιερό λείψανο της Αγίας Ειρήνης κάνοντάς το δώρο στο μοναστήρι του Hautecombe στη Σαβοΐα τηςΙταλίας. Το λείψανο της Αγίας Ειρήνης επιστράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2002 και φυλάσσεται σήμερα στο ναό της Αγίας Ειρήνης στο Ριγανόκαμπο. Ο ναός αυτός είναι χτισμένος στην τοποθεσία όπου βρισκόταν ο παλιός. Κάθε χρόνο στις 5 Μαϊου γίνονται λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη της Αγίας Ειρήνης. Ήταν προστάτιδα της Ελληνικής Χωροφυλακής και σήμερα της Ελληνικής και Κυπριακής Αστυνομίας